We vinden het binnen scoutinggroep SMHG belangrijk dat alle leden en vrijwilligers leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen binnen een fysiek en sociaal veilige omgeving. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid binnen Scouting betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals pesten, verduistering, groepsdruk, zeden, etc. 

Gedragscode

De gedragscode van Scouting Nederland geeft de grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven en gevolgd. Wij volgen de gedragscode van Scouting Nederland die je hier kunt downloaden. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode. Daarnaast wordt de gedragscode met regelmaat in groepsverband besproken in relatie tot de scoutingactiviteiten die worden georganiseerd. Bijvoorbeeld: wat is het nut van de gedragscode? En wat doen we als de gedragscode wordt geschonden? Zo blijft de gedragscode levend.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Eén van de middelen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen is de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. De screeningsautoriteit van de overheid is Justis. Deze instantie screent of een persoon wel of geen VOG krijgt en geeft bij geen bezwaar de VOG af.

Binnen Scouting Nederland is afgesproken dat elke vrijwilliger of kaderlid dat lid is van een scoutinggroep een VOG moet kunnen overleggen aan het groepsbestuur, elke drie jaar opnieuw. Het Huishoudelijk regelement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschijidend gedrag en/of het niet overleggen van een VOG, leden te weren en/of uit te schrijven.

Aannamebeleid van nieuwe vrijwilligers

Sociale veiligheid binnen Scouting begint bij het zorgvuldig selecteren van de juiste vrijwilligers. Er vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats met nieuwe vrijwilligers. Niet alleen met vrijwilligers die van buiten komen, maar ook met oud-jeugdleden die door willen stromen naar een vrijwilligersfunctie. Onderdeel hiervan is het bespreken van de taken, beschikbaarheid, de motivatie en verwachtingen, maar ook de gedragscode en afspraken rondom sociale veiligheid. Daarnaast zijn de normen en waarden, en de groepsgebruiken, belangrijke gespreksonderwerpen.  In het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland staat een kennismakingsperiode opgenomen van drie maanden voor nieuwe vrijwilligers. Tijdens deze kennismakingsperiode kan de vrijwilliger meedraaien met de activiteiten van de vereniging en kijken of het bij hem of haar past. Aan de andere kant kan de vereniging kijken of de mogelijk nieuwe vrijwilliger de juiste is voor de functie, ook aan de hand van de functieprofielen als opgesteld door Scouting Nederland. Na de kennismakingsfase kan worden besloten door het groepsbestuur en de groepsraad om de vrijwilliger te benoemen binnen een speltak of als (vaste) vrijwilliger binnen de groep. Een VOG is een belangrijke vereiste hiervoor.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is iemand met wie je in vertrouwen kan praten en aan wie je vragen kan voorleggen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over iets wat jezelf is overkomen, je gezien/gehoord hebt of over iets waar je over twijfelt. De vertrouwenspersoon heeft als doel dat de hulpzoeker van grensoverschrijdend gedrag zich ondersteund weet in eventuele vervolgstappen. De vertrouwenspersoon neemt een onafhankelijke positie in binnen de Scoutinggroep en is goed zichtbaar voor de leden. Scouting SMHG heeft een vertrouwenspersoon: Chris van Ingen. Je leest meer over de vertrouwenspersoon op deze pagina: Vertrouwenspersoon - SMHG

Meer lezen?

Meer informatie over het beleid binnen Scouting Nederland is te vinden op de landelijke verenigingswebsite.