Zoals onze naam al doet vermoeden bestaat onze scouting groep oorspronkelijk uit twee groepen; de Sint Martinusgroep (jongens) en de Hildegardgroep (meisjes). Deze twee groepen zijn in 1989 samen gegaan, en vormde samen de St. Maarten-Hildegard groep zoals wij die nu kennen.

Van beide groepen volgt hier kort de geschiedenis.

Sint Martinusgroep

In april 1930 richtte kapelaan B.J. van Houten van de Sint Martinusparochie te Voorburg een Verkennerstroep op, al snel gevolgd door een Welpenhorde en een Voortrekkersstam. Het eerste clubhuis was gelegen vlakbij het toenmalige zwembad de Vliegermolen. Dit gebouw is tijdens de oorlog verloren gegaan. Tijdens de oorlog waren scoutinggroepen verboden, maar hielden de leden nog wel contact met elkaar. Vlak na de bevrijding werd de groep weer actief en groeide het aantal leden snel. De verkenners en welpen hadden hun onderkomen in de toenmalige Mariaschool en de voortrekkers verbleven in het Koetshuis aan het Oosteinde. In de jaren 70 verhuisde de groep naar Haesburg waar een 'paardenstal' als troephuis diende. In 1980 werd het 50-jarig bestaan grootst gevierd met zo'n 500 (oud)leden. Dit feest werd 10 jaar later in het toen net nieuwe troephuis nog eens met veel succes herhaald.

Hildegardgroep

De Hildegardgroep is vlak na de oorlog in 1945 opgericht. In de eerste jaren had de groep een onderkomen in het Forumtheater en daarna verhuisde men ook naar de Mariaschool. Enige jaren later gevolgd door een verhuizing naar een school aan het Oosteinde. Toen deze school (inmiddels onderdeel van de verpleegstersopleiding) werd opgeheven, kwam de groep zonder accommodatie te zitten. De Sint Martinusgroep (waar al veel contacten mee waren) verleende toen onderdak op Haesburg. Door de slechte staat van het gebouw op Haesburg en de grootte van de groep werd besloten een nieuw gebouw op Haesburg neer te zetten. Met veel hulp van de (oud)leden en ouders is dit gelukt en in 1989 werd het gebouw feestelijk geopend. Onder andere omdat de groepen weer in hetzelfde huis zaten, werd besloten tot een fusie en is de huidige Sint Maarten-Hildegardgroep ontstaan.