• wo 13 april 2022

  Verduurzaming bij Scouting Sint Maarten Hildegard

  Het Krantje Online: 13 april 2022
  'Het was ons doel met dit traject om ook een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen' aldus voorzitter Ebo Roek. https://storage.pubble.nl/4c0aa478/content/2022/4/696e1751-ee32-4eec-9695-3c912093d34e_thumb840.jpg 840w,https://storage.pubble.nl/4c0aa478/content/2022/4/696e1751-ee32-4eec-9695-3c912093d34e_thumb1440.jpg 1440w,https://storage.pubble.nl/4c0aa478/content/2022/4/696e1751-ee32-4eec-9695-3c912093d34e_thumb1920.jpg 1920w" sizes="(min-width: 1215px) 839px, (min-width: 900px) 839px, 599px" style="border-style: solid; border-color: rgb(229, 231, 235); box-sizing: border-box; --tw-translate-x:0; --tw-translate-y:0; --tw-rotate:0; --tw-skew-x:0; --tw-skew-y:0; --tw-scale-x:1; --tw-scale-y:1; --tw-pan-x: ; --tw-pan-y: ; --tw-pinch-zoom: ; --tw-scroll-snap-strictness:proximity; --tw-ordinal: ; --tw-slashed-zero: ; --tw-numeric-figure: ; --tw-numeric-spacing: ; --tw-numeric-fraction: ; --tw-ring-inset: ; --tw-ring-offset-width:0px; --tw-ring-offset-color:#fff; --tw-ring-color:rgba(59,130,246,0.5); --tw-ring-offset-shadow:0 0 #0000; --tw-ring-shadow:0 0 #0000; --tw-shadow:0 0 #0000; --tw-shadow-colored:0 0 #0000; --tw-blur: ; --tw-brightness: ; --tw-contrast: ; --tw-grayscale: ; --tw-hue-rotate: ; --tw-invert: ; --tw-saturate: ; --tw-sepia: ; --tw-drop-shadow: ; --tw-backdrop-blur: ; --tw-backdrop-brightness: ; --tw-backdrop-contrast: ; --tw-backdrop-grayscale: ; --tw-backdrop-hue-rotate: ; --tw-backdrop-invert: ; --tw-backdrop-opacity: ; --tw-backdrop-saturate: ; --tw-backdrop-sepia: ; display: block; vertical-align: middle; height: 442.484px; width: 786.656px; inset: 0px; object-fit: cover; position: absolute; margin: 0px !important;">
  'Het was ons doel met dit traject om ook een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen' aldus voorzitter Ebo Roek.

  Verduurzaming bij Scouting Sint Maarten Hildegard

  Actueel 69 keer gelezen 

  Voorburg - Het verduurzamingstraject dat Scouting Sint Maarten Hildegard heeft ingezet inspireert veel andere scoutinggroepen elders die ook nadenken over de omschakeling naar schone energie. 

  Vorige week donderdag waren bestuursleden van 5 scoutinggroepen uit Dordrecht, Oirschot, Naarden en Leidschendam bij elkaar gekomen om te zien hoe de SMHG de stap naar een energieneutraal gebouw aan het maken is. Maar ook om met elkaar van gedachten te wisselen over de (on)mogelijkheden bij zo’n ingrijpend proces, zowel bij bestaande als bij nieuwe scouting gebouwen.

  Scouting Sint Maarten Hildegard gebruikt de energietransitie niet alleen voor het energieneutraal maken van het gebouw, maar zeker zo belangrijk is het bewust maken van leden en leiding van de noodzaak tot verduurzaming en circulariteit. Zij doet dit door elementen daarvan in het wekelijkse spel van Scouting te laten terugkomen. Dit was voor de aanwezige groepen een belangrijke invalshoek waarmee zij ook zeker aan de slag gaan. 

  Men ging na afloop met veel tips en aanwijzingen naar huis en er werden enkele vervolgafspraken gemaakt om dieper in te gaan op de eigen situaties.

  Scoutinggroepen en andere geïnteresseerden die ook geïnspireerd zijn door het traject van de SMHG en daarover meer informatie willen hebben kunnen kijken op www.smhg.nl/verduurzaming of contact opnemen met de voorzitter van de stichting via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • do 06 januari 2022

  Gelukkig Nieuwjaar + data oud papier actie 2022

  OUDPAPIER_FLYER.jpg

  Gelukkig Nieuwjaar! We wensen iedereen een gezellig, avontuurlijk en gezond 2022 toe met hopelijk veel leuke scoutingactiviteiten.

  De eerstvolgende actie van onze groep is de maandelijkse inzameling van oud papier. Erg belangrijk voor onze vereniging, want de papieropbrengst zorgt voor een flink deel aan inkomsten voor onze scoutinggroep. Daarnaast dragen we met deze inzameling een steentje bij aan het milieu doordat het oud papier hergebruikt wordt.

  Bijna elke 2e zaterdag van de maand vindt deze oud papier inzameling plaats. Onze scouts helpen je/u graag bij de container aan de Dr. Beguinlaan in Voorburg, van 09:30 tot 13:00 uur.

  Mocht u een keer een dagdeel aan tijd kunnen missen, dan kunt u helpen met het aannemen van papier bij de container of met het rijden van een aanhanger. Natuurlijk is het afleveren van een tasje of doos oud papier ook top! Voor meer info over deze actie, mail met coördinator Nathalie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bijgevoegd een overzichtje met alle data voor de oud papier-actie in 2022 op een rij. Wij communiceren ook telkens in de week ervoor via sociale media dat de actie eraan komt, bijvoorbeeld via onze pagina op Facebook of Instagram!

  Vriendelijke groet,
  Het SMHG-groepsbestuur

 • zo 07 november 2021

  Explo Kerstbomenactie 2021

  Kerstbomen2021 2
  Na de grote successen van afgelopen jaren verkopen de explorers van de scoutinggroep St. Maarten - Hildegard ook dit jaar weer

  Mooie verse Nordmann kerstbomen.

  We verkopen Nordmann kerstbomen en hebben twee gezaagde maten en één maat op pot.
  Bent u geïnteresseerd ga dan naar KOPEN, kies de kerstboom die u graag wilt. Stop hem in het winkelmandje, volg het bestelproces.
  Let wel op welke bezorging u kiest, hiermee geeft u aan welke dag wij komen bezorgen.
  Als dit is gelukt dan is uw kerstboom besteld en wij regelen de rest.

  Wij leveren de kerstboom 4 of 12 december.

  Ons bezorggebied is Leidschendam-Voorburg en Leidschenveen.
  Woont u buiten dit gebied neem dan even contact met ons op.

  Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op via de mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of bel/whatsapp naar 06-82450392.

 • wo 08 september 2021

  Een duurzame scoutingvereniging

  Een duurzame scoutingvereniging

  Spelenderwijs leren over afval, circulariteit en verduurzaming


  Zonnepanelen op het dak, warmtepompen voor de warmwatervoorziening en koken op elektriciteit in plaats van gas: Stichting scouting Sint Maarten-Hildegard aan de Veurselaan in Voorburg heeft afgelopen jaren haar gebouw flink verduurzaamd. Klaar? Nog niet helemaal. Komend half jaar wil de vereniging zelfs volledig energieneutraal worden. En alleen een duurzaam gebouw is niet genoeg. “We willen vooral onze leden uitleggen waarom we dit doen; duurzaamheid is immers belangrijk en urgent”, aldus Gijs Steverink, secretaris van de vereniging. “Als scouting voelen wij de verantwoordelijkheid jongeren spelenderwijs te betrekken en bewust te maken van de invloed die wij hebben op de natuur en het milieu. Daarom willen we duurzaamheid niet alleen integreren in ons gebouw, maar vooral ook in onze spelactiviteiten.”

  Energiepunten sparen
  Op zaterdag 25 september viert scouting Sint Maarten-Hildegard – samen met de leden, ouders én wethouder Duurzaamheid Jan-Willem Rouwendal – de symbolische opening van de warmtepompen in het gebouw. Gijs: “Tijdens deze dag willen we jongeren door middel van verschillende spellen betrekken bij onze verduurzaming. Ze kunnen samen energiepunten verdienen die de warmtepomp uiteindelijk in werking zet.” De spellen hebben als doel jongeren bezig te laten zijn met verschillende thema’s binnen duurzaamheid, zoals recycling en energie. Hoe kan je iets bruikbaars maken van afval? Of hoe kan je je eigen windmolen bouwen en hem laat draaien, zodat er windenergie ontstaat?


  Duurzaamheid in alle activiteiten
  De opening van de warmtepompen is slechts het startpunt van meer duurzaamheid in de spelactiviteiten van Sint Maarten-Hildegard. Gijs: “We willen dit najaar samen met de groepsleiding onderzoeken hoe we tijdens onze wekelijkse bijeenkomsten activiteiten kunnen organiseren die onze jeugd inspireert en laat nadenken over duurzaamheid. Maar we willen ook breder kijken en vraagstukken onderzoeken zoals: Hoe kan je een scoutingweekend of zomerkamp energiezuiniger maken? Moeten we bijvoorbeeld nog wel koken op gas of kan dat ook op inductieplaten? En kunnen we het vervoer naar het kamp duurzamer organiseren, zodat niet iedere ouder met een aparte auto komt?”

  Verankering in dagelijks leven
  Het leven in een duurzame, betere wereld past goed bij de principes van scouting. Gijs: “In onze scoutingwet staat beschreven: ‘wees goed voor de natuur’. Wij voelen dan ook de verantwoordelijkheid om een voorbeeldrol aan te nemen, en zowel leden als ouders te inspireren ook buiten de scouting aan de slag te gaan met duurzaamheid.” Door wekelijks bezig te zijn met spelactiviteiten gericht op onder meer circulariteit en recycling, hoopt scouting Sint Maarten-Hildegard dat het belang van een duurzame wereld steeds meer verankert in het bewustzijn en dagelijks leven van hun jonge leden. Want – cliché, maar waar – jongeren zijn onmisbaar voor het creëren van een groene toekomst.

   

  Gepubliceerd op 8 september 2021 in het Krantje Editie Leidschendam-Voorburg, jaargang 36 Nr 36

 • do 20 mei 2021

  Scouting Sint Maarten Hildegard maakt eigen gebouw energieneutraal

  Scouting Sint Maarten Hildegard maakt eigen gebouw energieneutraal

  Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid was er bij Scouting Sint Maarten-Hildegard al geruime tijd de behoefte om verder na te denken over verduurzaming. Het vandaag overhandigde ingebruikname certificaat van de warmtepompen erkent de inzet van de afgelopen drie jaar voor het verduurzamen van het clubgebouw aan de Veurselaan 15 in Voorburg. Het certificaat werd overhandigd door wethouder Jan Willem Rouwendal.

  Bekijk het nieuwsbericht bij leidschendam-voorburg.tv: Scouting Sint Maarten Hildegard maakt eigen gebouw energieneutraal

 • vr 23 april 2021

  Nieuwe website is LIVE!

  Nieuwe website is LIVE!

  Het is zover; de nieuwe website van Scouting Sint Maarten-Hildegard is live!
  Het eindresultaat mag er zijn en daar zijn we dan ook best een beetje trots op.
  Daarom nodigen we je graag uit een kijkje te nemen.
  De nieuwe website laat zien wie we zijn en wat we doen.
  Zoals je kunt zien is de gehele ‘look en feel’ van de site veranderd. Hij is veel frisser, moderner en vooral gebruiksvriendelijker en sluit goed aan bij de website van Scouting Nederland.

  We zijn nu live en achter de schermen wordt er nog druk verder gewerkt aan het uitbreiden van de website. Komende maanden hopen we dan ook de site verder te optimaliseren en uit te breiden.
  Wij zijn ons ervan bewust dat de site nog enkele schoonheidsfoutjes kan bevatten. Kom je iets tegen? Of heb je tips om de website verder aan te scherpen? We stellen jouw feedback enorm op prijs.
  Mailen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  Wij wensen iedereen veel plezier met deze website.